Måla om fasaden – börja rätt så går det lätt

Att måla om en träfasad är ett stort arbete som kräver att man är noggrann om man vill ha ett bra resultat. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de förberedelser som krävs för att lyckas med sin fasadmålning samt några råd för att få ditt måleri att gå smidigt och bli bra. All information är framtagen i samråd med verksamma målare.

Börja på rätt ställe

Det kan kännas lockande att direkt börja smeta på ett tjockt färglager på fasaden, men om den stått obehandlad i över en månad (vilket den antagligen har) så är det viktigt att man börjar med en fasadtvätt. Detta är något en målare alltid gör när de skall måla om en fasad med bästa möjliga resultat. Färgen som täcker fasaden är inte bara där för syns skull som färgen på inomhus väggar är. Fasadfärgen är även där för att skydda själva fasaden mot fukt och smuts som kan tränga in och göra skada i träet. Det är därför viktigt att fasaden är ren och torr innan man börjar första strykningen.

I vissa fall behöver man skrapa

Har man otur med sin fasad kan det krävas att man skrapar hela fasaden innan målning. Detta tar rätt så lång tid och är mycket mödosamt. Har man inte målat om fasaden på mycket länge och färgen börjat flagna kan fasaden behöva skrapas. Om du är osäker på om din fasad behöver skrapas eller bara tvättas innan målning så kan du rådslå med din lokala målare. Det är alltid bäst att behandla fasaden på rätt sätt för att försäkra sig om att huset håller så länge som möjligt utan onödiga fuktskador. Det är mycket dyrare att reparera sådana skador än vad det är att behandla fasaden korrekt från början.

Anlita målare om du inte är händig

Just eftersom målningen är en viktig del för fasadens hållbarhet så är det viktigt att den utförs på rätt sätt. Det är inte särskilt svårt att måla en fasad men det kräver tålamod och noggrannhet med målarenstockholm.nu, vet man med sig att man inte har dessa två kvaliteter kan det vara smart att anlita en målare som utför arbetet istället. Då kan man slappna av i trädgården och veta med sig att fasadmålningen utförs på rätt sätt och att huset inte får några fuktskador.

Om du skall hitta en bra målare

Att använda internet för att hitta hantverkare är idag mycket vanligt. Det går utmärkt att söka upp en målerifirma på exempelvis Google. Där kommer de mest relevanta träffarna upp och man får ofta en rad firmor att välja mellan. Man kan då jämföra de olika firmorna för att få fram en eller några man gillar bäst. Det är smart att begära offert från flera firmor på en gång eftersom man då kan jämföra priset för just det arbete man vill ha utfört. Priset för olika målare kan skilja sig ganska mycket så att jämföra offerter är inte alls dumt. Kom ihåg då att den billigaste målaren kanske inte är den bästa. Läs igenom villkor för att se vad som skiljer sig mellan de olika firmorna. Är någon betydligt billigare kan du fråga dig varför. Som i de flesta hantverksyrken finns det en del oseriösa aktörer som vill arbeta svart eller på annat sätt fuska med byggandet eller målandet. Anlita aldrig en hantverkare svart då får du inga garantier och försäkringar gäller inte. Dessutom kan du idag använda dig av ROT-avdraget och göra avdrag på minst 30 % av arbetskostnaden. Kostnaden för material är densamma oavsett om man betalar skatt eller inte så att anlita en målare svart är helt enkelt ingen bra idé.