Vad kan du göra (och inte göra) vid en badrumsrenovering?

Du får i princip göra allt utom elinstallationen vid en badrumsrenovering. Däremot är det skillnad på vad du får göra och bör göra.

Elinstallation får du inte göra

Om en installation sker på ett felaktigt sätt ökar riskerna rejält för kortslutning och brand. Av den anledning finns en regel som säger att installation av el i våtrum enbart får ske av behöriga elektriker. Försöker du spara in på kostnaden på din badrumsrenovering så är detta alltså inte en punkt du kan ta bort. Du måste anlita behörig personal. Däremot kan du självklart jämföra priser hos flera olika företag.

VVS-installation

Du får göra detta arbete själv. I alla fall om man ser till lagar och regler. Däremot rekommenderas det absolut inte till någon som inte har mycket god kunskap inom området. Gör du något fel så kan det innebära vattenskador för stockholm. Vid bara ett litet fel kan skadan sakta men säkert uppstå och sedan vara mycket svår att spåra.

Platt och/eller mattsättning

Även med plattsättning eller montering av badrumsmatta så gäller samma sak som med VVS. Du får göra det själv men då krävs det att du har kunskapen att göra det fackmannamässigt. Du ska alltså vara insatt i vilka regler som gäller i stockholm inom branschen och vilka produkter som ska användas.

Vid de tre ovan nämnda punkterna inom en badrumsrenovering rekommenderas istället att man köper in via erfarna hantverkare.

Riv själv

Så länge du inte slår med slägga på väggarna eller medveten sliter sönder rör så ska en rivning inte innebära några problem. Gammalt kakel ska bort, innerväggar ska rivas och allt köras till en återvinningsstation. Det kan vara ganska kul att ge sig på väggar och tak.

Genom att riva själv kan du pressa priset något på familjens badrumsrenovering. Men prata med hantverkarna om vad du tjänar på att göra. Det kanske är så lite att det inte ens känns lönsamt.

Handla själv

Du kan handla och köra hem allt som ska monteras. Du kan ha en lista som hantverkarna kan skriva på innan de går hem för dagen. Den tar du sedan med dig till byggvaruhuset på kvällen och ser därmed till att allt finns inköpt till de fortsätter med renoveringen av badrummet dagen efter.

Välj själv billigt material

För många är kakel och klinkers ett självklart val. De tänker inte ens på alternativet med våtrumsmatta. Men titta gärna på priset. Genom att köpa sådan matta kan materialkostnaden pressas rejält. Dessutom är själva mattan våtrumsspärr vilket gör att mindre jobb behöver utföras av hantverkaren.