Välja tak – tegel eller betongpannor?

 

Tak kommer i många olika varianter, alla skall skötas på olika sätt. Beroende på om du har mycket eller lite lutning, tegel, plåt eller papptak och även beroende på vart du bor kräver ditt tak olika mycket skötsel av olika slag.  I den här artikeln kommer jag i samråd med en takläggare att gå igenom de viktigaste skötselråden för ditt tak.

 

Lutningen spelar roll

Man kan sätta plåt och papptak på ett hus med stor lutning men vanligtvis är det tegel som gäller om lutningen är över 22 grader. Detta kan vara bra att tänka på om man skall bygga ett nytt hus. Då kanske man har tänkt sig en stor lutning med plåttak. Det är kanske inte det bästa trots allt. Skall man köra stor lutning är som sagt pannor bäst, tegel eller betong spelar ingen roll, det är mer en smaksak för en takläggare i stockholm. Betongen är oftast grå och teglet, ja tegelfärgat. Vill man lägga pannor på ett tak med liten lutning fungerar det så länge taket inte är helt platt. På tak med liten lutning behöver man lägga pannorna med något större överlappning än på brantare tak.

 

Tegelpannor kostar mest

 

stockholm: tegel med takläggareTegelpannor är ofta det dyraste alternativet, och inte alltid det bästa. Tegelpannorna håller bättre än de andra tak-sorterna men de kräver mer underhåll. Trots det är tegel den mest populära tak-formen och vår takläggare tror att det handlar om utseende och tradition. Många ser tegel som det självklara valet eftersom det är så ett tak skall se ut. Det ger ett vackert levande och ombonat utseende.

 

Alla älskar tegel

Både villaägare och arkitekter verkar älska tegel, det är klassiskt och dess vågighet och flammiga färg skänker liv åt huset. Att det sedan krävs mer underhåll än andra tak-sorter är något man får stå ut med.

 

Betong tätar bättre

Tegelpannor tätar inte riktigt lika bra som betongpannor enligt takläggare Andreas, det är på grund av att bränningen blir lite olika på varje panna så de matchar inte perfekt. Det gör däremot ofta betongpannorna, så trots att betong är billiga så tätar det faktiskt bättre.

Det finns dock några fördelar med tegelpannor, de är något lättare än betongpannor vilket gör att arbetet för takläggaren blir något mindre slitsamt, det är även bra om man inte vill belasta sitt tak för mycket. Betongpannor hos takläggarenistockholm.se kan även få problem med lavar som växer på dem, deras rötter verkar frätande för betong och även om det går långsamt så blir det till slut skador på betongen för denna takläggare i stockholm, vilket innebär att man behöver se om betongtaket lite extra på grund av detta. Man behöver då lägga på medel som dödar lavarna, att blåsa bort dem med högtryckstvätt är inte rekommenderat av takläggare eftersom de ofta inte försvinner helt då.

 

Rengör betong med medel

När man rengör tak mekaniskt kan det ha en motsatt effekt mot den man vill uppnå, istället för att taket håller sig rent i flera år kan det växa på extra mycket nästa år. Lavarnas rötter sitter ofta fast i pannan och fortsätter växa på där inne. Betongpannorna är dessutom oftast behandlade med någon sorts målning, att blåsa med högtryckstvätt på denna behandling av takläggare i stockholm är ofta skadande för pannan. Därför är det bättre att behandla betongpannor mot lavar med speciellt medel som tagits fram för att rensa betong-tak på lavar.

 

För- och nackdelar

Det finns alltså både för och nackdelar med betong och tegel, tegel är lättare mer traditionellt och kanske lite finare. Betong är tyngre, får lätt skador från lavar och är något billigare. Dock inte lika traditionellt. Vilket man väljer gör ofta inte särskilt stor skillnad så det bästa är att välja det man tycker om mest! Vi tackar vår takläggare Andreas för hjälpen och önskar våra läsare lycka till med sina tak!