Hur du snabbt och enkelt håller taket i form

Nästan alla villaägare vet att taket är viktigt för husets överlevnad, det är dock få villaägare som är jätte pigga på att klättra upp på taket och göra jobbet. För dem som har några kronor till övers rekommenderar jag att anlita takläggare, det är skönt och smidigt att låta en professionell takfirma ta hand om ens tak. Då slipper man helt oroa sig för att något skall gå snett och ofta så täcks eventuella problem av takläggarens garanti eller försäkring. För dig som vill lära dig mer om tak och ta hand om ditt tak på egen hand, fortsätt för all del läsa den här artikeln!

Vart skall man fokusera?

Det viktigaste av allt när det kommer till tak är att leta rätt på de svaga punkterna i taket. Ofta är det på en Akilles häl som läckan uppstår och fuktskadorna kommer. Håller man koll på takets svaga punkter så är det väldigt liten chans att någon typ av läcka blir om du fokuserar. Sen är det självklart viktigt att hålla koll så att alla takpannor ligger där de ska och är hela och rena.

Stuprör och hängrännor vid takomläggning

Är klassiska Akilles hälar där det lätt kan uppstå fördämningar och översvämningar vid takomläggning göteborg som i sin tur gör att det läcker in om de får stå och svämma tillräckligt länge. Detta behövs ingen takläggare för att åtgärda utan endast vanligt bonnvett och en stege för takomläggning göteborg. Rensa hängrännor och stuprör årligen så har du bockat av en av de svaga punkterna från listan.

Back in the day

Så hölls din skorsten varm av att du eldade i den under de blötaste månaderna. I dagens läge eldas det alltmer sällan i kaminerna vilket gör att skorstenen är en svag punkt där taket är utsatt för fukt och där det lätt kan bli skador.

Eftersom det kan hända att regn och snö inte torkar ut ordentligt när skorstenen inte är lika varm som den var förr i tiden kan det göra att fog och puts släpper och behöver åtgärdas. Detta är bra om en takläggare, murare eller snickare gör så att det blir rätt gjort.

Kolla vindsluckan

Luckan där du kommer upp till vinden alltså. Den skall vara tät och fin för bästa takomläggning göteborg. Annars kan det hända att den varma fuktiga luften från huset stiger upp på vinden och till slut orsakar mögelskador. På vinden skall det vara kall och torr luft.