3 anledningar att planera din egen begravning

Döden är ett känsligt ämne för dom allra flesta och kanske helst när det gäller sin egen. Men hur jobbigt det än är att tänka på och prata om så kommer vi alla dit en dag – dit där livet tar slut.

Då ska en begravningsbyrå anlitas och en ceremoni arrangeras, och det finns många anledningar till varför man bör sätta sig och planera sin egen begravning medan man fortfarande lever.

Du får det som du vill

En an anledningarna till att man ska se till att planera sin egen begravning medans med ännu är i livet är för att man kan forma sitt sista avsked precis så som man själv önskar ha det. Kanske vill du inte alls ha en ceremoni i kyrkan utan hellre vid havets skvalpande vågor.

Kanske vill du inte alls ha något fin kista utan för dig räcker det med den billigaste som finns att hitta. Varenda liten detalj kan du bestämma själv och när det väl är gjort behöver du aldrig fundera över det igen.

Valen blir enkla för dina anhöriga

När någon dör och man står där med tung sorg behöver man ganska snabbt kontakta en begravningsbyrå för att ordna med begravningen. Har du då redan i förväg förbestämt hur du vill att din begravning ska vara – vilken kista du vill ha, vilka blommor, vilken musik som ska spelas, vilka eventuella psalmer som ska läsas och allt annat som hör till så behöver dina nära och kära inte ens lägga en tanke på att fundera.

Tillsammans med den begravningsbyrå dina anhöriga valt kan dom alltså enkelt arrangera det sista avskedet efter dina önskemål vilket såklart underlättar enormt under dessa omständigheter.

Dina anhöriga behöver inte bli oense

Det är heller inte helt ovanligt att familjemedlemmar till någon som gått bort blir osams när det kommer till begravningens utformning. Någon är helt säker på att det borde vara på ett speciellt sätt medans någon annan tycker tvärtom.

Har du redan i förväg planerat för hur du vill ha det finns ingen risk att familjen bli ovänner, utan dom får helt enkelt acceptera din sista önskan.

Hur gör man?

För att planera sin egen begravning finns det flera tillvägagångsätt men det viktiga är att informationen finns att hitta för dom anhöriga. Man kan antingen välja att berätta för någon familjemedlem hur man önskar ha det men det är den osäkraste metoden eftersom minnet kan svika.

Ett annat sätt är att skriva ett brev men då gäller det att det förvaras på ett sådant sätt att familjen kan hitta det snabbt efter dödsfallet och inte efter att begravningen har ägt rum. Även detta är alltså en ganska osäker metod även om det är bättre att skriva än att bara dela med sig av den viktiga informationen muntligt.

Ett tredje, det kanske bästa sättet, är att vända sig till en begravningsbyrå för att fylla i det vita arkivet. Det är ett arkiv där man fyller i frågor om just sin egen begravning och andra saker som har med ens bortgång att göra. När dina anhöriga sedan anlitar en begravningsbyrå kommer arkivet och all information som behövs för att arrangera din begravning finnas tillgängligt.